NEZDRAVE DIETE ZA HUJŠANJE

Atkinsonova dieta za hujšanje

Atkinsonova dieta je namenjena vsem, ki želijo hujšati in izgubiti veliko število kilogramov. Dieto izvajamo v treh fazah + četrta.

Osnovna ideja Atkinsonove diete

  • V prvi fazi začnemo z omejevanjem ogljikovih hidratov na 20 gramov dnevno. Prvo fazo izvajamo dva tedna.

  • V drugi fazi ogljikove hidrate uvajamo postopoma, predvsem s pomočjo zelenjave.

  • V tretji fazi pa je delež ogljikovih hidratov na maksimalnem nivoju.

 

Osebam, ki so že šle skozi to vrsto hujšanja svetujemo, da tudi po tem, ko dosežejo željeno težo, nadaljujejo z omejenim vnosom ogljikovih hidratov.

 

Kako hujšamo z Atkinsonovo dieto?

Ko ogljikove hidrate izločimo iz dnevnih obrokov, potrebuje telo nov vir energije. Zato začnejo jetra pretvarjati maščobo v glukozo. Kot stranski produkt te sinteze so toksični ketoni. Ketoni zavirajo apetit, zaradi česar pojeste manj, posledica pa je zmanjševanje telesne teže. Ker je pri tej dieti osiromašen tudi vnos vitaminov, avtor priporoča vnos vitaminov v obliki vitaminskih dodatkov. 

 

Hujšanje brez trpljenja - vnos beljakovin ni omejen!

Pri tej vrsti hujšanja vnos beljakovin ni omejen. Brez omejitev lahko jeste meso, ribe, jajca.. Sir, zelenjavo, olive, olja in maščobe jeste v omejenih količinah. Popolnoma so prepovedane alkoholne pijače, sladkor, sadje, mleko, jogurt, žitarice, izdelki iz moke in sladkarije.

 

1. faza Atkinsonove diete

Hujšanje v tej fazi je namenjeno spremembi presnove. Vnos ogljikovih hidratov omejimo na 20 g dnevno. Za zajtrk pojejte omleto iz dveh jajc s šunko ali salamo, za kosilo zrezek iz žara in za večerjo kuhano ribo. Prva faza traja 14 dni.

 

2. faza Atkinsonove diete

V tej fazi poteka intenzivno hujšanje in izguba telesne teže. Telo zaradi spremenjene presnove črpa energijo iz telesnih maščob. Dnevni vnos ogljikovih hidratov omejimo na 15 do 40 g dnevno.

 

3. faza Atkinsonove diete

Postopoma v prehrano spet uvajamo ogljikove hidrate (do 60 g dnevno). To omejitev prenesemo tudi v 4. fazo, ko že dosežemo željeno telesno težo.

 

Slabosti diete

  • Zaradi zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov (Dr. Atkins priporoča maks. 60 g dnevno), je ta dieta izzvala številna nasprotovanja.

  • Nekatere raziskave so pokazale, da lahko dalj časa trajajoče hujšanje s pomočjo Atkinsonove diete negativno vpliva na duševno zdravje - povzroča lahko razdražljivost, utrujenost in brezvoljnost.

  • Tveganje obstaja tudi zaradi povečane vsebnosti trigliceridov in nasičenih maščobnih kislin v krvi.

  • Tak način hujšanja in prehranjevanja je zelo obremenjujoč za telo, saj pri presnovi beljakovin in maščob nastajajo kisline. Poveča se zakisanost (acidoza) organizma.

  • Če pa gledamo samo z vidika hujšanja, pa je Atkinsonova dieta zelo učinkovit način za izgubo kilogramov. Za koliko časa, pa je spet drugo vprašanje.

Domov > Slabe shujševalne diete > Atkinsonova dieta

 
 

 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks