Glikemični indeksGlikemični indeks nam pove, kako neko živilo po zaužitju deluje na na nivo glukoze v krvi in izločanje inzulina. Kot merilo je vzeta glukoza, ki ima glikemični indeks 100.
|
Ste vedeli da obstaja izdelek, ki lahko zmanjša glikemični indeks določenemu živilu! Izdelek se imenuje GLUKOMANAN. Vzamete ga 30 minut pred katerokoli jedjo - zmanjšal bo glikemični indeks zaužite jedi. Trenutno je to dieta, ki je edina uradno odobrena v EU! |
Živila z nizkim in srednjim GI vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate, ki:
se dalj časa razgrajujejo
počasi prehajajo v krvni obtok
počasneje dvigujejo
nivo glukoze v krvi
postopoma povečujejo izločanje inzulina in
so vir energije za daljše časovno obdobje.
Ogljikovi hidrati, ki imajo glikemični indeks višji kot 50, močno in hitro povečajo nivo glukoze v krvi. Slaba novica je, da v današnji, sodobni prehrani predstavljajo največji delež.
Glikemični indeks živila je odvisen od več dejavnikov. Poleg sestave samega živila vplivajo na glikemični indeks tudi drugi faktorji:
Kuhanje: če testenine kuhate preko časa, ki je napisan na embalaži, bodo skuhane mehkeje in večji bo tudi glikemični indeks. Testenine, ki jih skuhate na trdo (al dente), imajo manjši GI in so zato bolj zdrave.
Zrelost: stopnja zrelosti sadja in zelenjave, glikemični indeks je odvisen od tega, kje in kako je bilo živilo skladiščeno.
Vlaknine: sadje vsebuje vlaknine, ki so zaslužne, da se nivo sladkorja v krvi dvigne počasneje. Če iz istega sadeža pripravite sok, bo le ta imel zaradi tega višji glikemični indeks.
Črna ali bela moka: Izdelki iz črne oz. polnovredne moke imajo zaradi vsebnosti vlaknin manjši glikemični indeks. Bela moka je prečiščena moka, ima precej manj vlaknin in večji glikemični indeks. Zato so polnozrnate testenine bolj zdrave kot bele, črn kruh bolj kot bel, integralni riž bolj kot refinirani, ..
Toplotno obdelano živilo bo imelo višji GI kot surovo živilo.
Pri vsakem človeku drugačno: vpliv hrane na krvni sladkor se razlikuje od osebe do osebe. Prav tako lahko pri isti osebi skozi večkratna testiranja z istim živilom dobimo povsem različne rezultate - le ti so odvisni od začetne vrednosti sladkorja v krvi, inzulinske odpornosti (rezistence) in še nekaterih drugih faktorjev.
Mešani obroki: glikemični indeks pri mešanih obrokih ni mogoče izračunati samo s seštevanjem vrednosti GI posameznih živil, ki sestavljajo obrok
Glikemični indeks je številka, ki je izračunana za obrok s točno določeno količino ogljokovih hidratov (50 gramov). Večja ali manjša količina lahko vpliva na drugačno vrednost GI.
|
TABLETE ZA HUJŠANJE
Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks