ZDRAVO HUJŠANJE

Hujšanje z vlaknino Glukomanan

Glukomanan dieta zaradi svojih odličnih rezultatov in tudi uradne odbobritve (potrdila EFSA) postaja izjemno priljubljen način za izgubo telesne teže.

Najtežji del vsake diete je lakota. Ko nezdravo in kalorično bogato hrano začnemo nadomeščati z lahkimi obroki, nas začne želodec s kruljenjem in krči opozarjati, da mu sprememba ni preveč všeč. Lakota je največja ovira vsake diete in tudi glavni razlog, da večino diet končamo predčasno in žal neuspešno. Če bi lahko rešili to težavo, bi hujšanje postalo neverjetno lahko. In vendarle obstaja rešitev za to težavo - sliši na zelo čudno ime GLUKOMANAN.

 

Kaj je to glukomanan?

Zaradi neverjetnih uspehov pri  hujšanju postaja glukomanan vedno bolj priljubljen kot prehransko dopolnilo pri najrazličnejših dietah. Kaj sploh je to glukomanan?

Glukomanan je vlaknina, topna v vodi. Pridobivajo jo iz gomolja rastlWina Konjak Manjan. Ko jo zmešamo z vodo, postane gost in dobi obliko gela. Glukomanan je v svetu poznan tudi kot super vlaknina - saj lahko vsrka tudi do 50 krat toliko vode, kolikor znaša njegova lastna teža. Tako povečana zmes zavzame prostor v vašem želodcu in črevesju ter zagotavlja občutek polnosti in sitosti.

 

Kako deluje glukomaman?

 • Glukomanan vzamemo 30 minut pred jedjo z veliko vode. V želodcu bo zaradi stika z vodo povečal svojo prostornino tudi do 50 krat.

 • Še preden boste začeli jesti svoj obrok, bo želodec poslal možganom sporočilo, da je poln. Zaradi tega boste pojedli veliko manj, kot pojeste običajno. Ta rešitev je idelana za tiste, ki se radi prenajedate in kar ne morete nehati jesti vse do tiste točke, ko vam je že slabo.

 • Že do te točke Glukomanan odlično opravi svoje delo. Vendar to ni vse - najbolje šele pride.

 • Glukomanan v želodcu upočasni premikanje hrane - želodec se zaradi tega prazni počasneje. Tako boste po obroku dlje časa siti. Tudi, ko enkrat hrana iz želodca preide v tanko črevo, se začne glavno delovanje glukomanana.

 • Zaradi svoje viskoznosti se kot gel razprostre po površini tankega črevesja, ker se odvija absorbcija (vsrkavanje) hranil v krvni obtok. Glukomanan absorbira mašobo iz hrane, ki tako namesto, da bi preko stene tankega črevesja prešla v krvni obtok, samo potuje skozi črevesje. Glukomanan jo elegantno "pospremi ven" iz telesa. In to še ni vse!

 • Veliko študij je dokazalo, da jemanje glukomanana pred obrokom zmanjša odziv inzulina in krvnega sladkorja celo za polovico! Z drugimi besedami, glukomanan  učinkovito zmanjša glikemični indeks posameznega živila. Študije so pokazale, da je prav hrana z visokim glikemičnim indeksom tesno povezana s povečanim tveganjem srčno žilnih bolezni in diabetesom.

 • Glukomanan  torej ovira vsrkavanje maščob in glukoze - rezultat je kar nekaj ugodnih vplivov na telo:

  • ščasoma se začnejo nižati vrednosti slabega LDL holesterola v krvi in hkrati viša dobri HDL holesterol.

  • telo zaradi oviranja vsrkavanja absorbira manj kalorij iz zaužite hrane

  • ni več nihanja krvnega sladkorja, ki ga ponavadi povzroči hrana z visokim glikemičnim indeksom. Zaradi tega boste tudi dalj časa po obroku siti.

 

Glukomanan je tudi uradno odobren - ta hip je celo edino dopolnilo za hujšanje v EU, ki ga je dovoljeno oglaševati!

Ste kdaj kupovali tablete za hujšanje? Neverjetna izbira različnih izdelkov, neverjetne obljube o uspešni izgubi kilogramov, izjave zadovoljnih strank, .... na koncu pa razočaranje in še kakšen kilogram za povrh.

Zavajanje kupcev, predvsem na področju prehranskih dopolnil, je eden od glavnih problemov, s katerim se je spopadla Evropska komisija nekaj let nazaj. V sodelovanju z EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je bil kar 10 let v pripravi projekt, ki bi tudi zakonsko uredil taka zavajanja kupcev.

 

Po novi evropski zakonodaji, ki velja od decembra 2012, je pri predstavitvi in oglaševanju izdelka dovoljeno navajati zdravstvene trditve in blagodejne učinke na zdravje samo pri izdelkih, ki jih je tudi uradno odobrila EFSA. V 10 letih je bilo na EFSA poslanih v potrditev in odobritev preko 44.000 najrazličnejših prehranskih dopolnil in sestavin. EFSA jih je odobrila samo 222 - eden od teh je tudi glukomanan! Od vseh prehranskih dopolnil za hujšanje je glukomanan  edini, ki je dobil uradno potrditev od EFSA.

Pri glukomananu je EFSA odobrila dve zdravstveni trditvi:

 • pomaga pri izgubi telesne teže

 • pomaga pri zmanjševanju holesterola v krvi.
   

 

Glukomanan je tako učinkovit, da lahko hujšate, tudi če ne spremenite svojih prehanjevalnih navad

Z glukomananom so bile opravljene številne znastvene študije, ki so brez izjeme pokazale izgubo telesne teže. Sprva so bile študije opravljene s posamezniki, ki so tudi zmanjšali vnos kalorij v dnevni prehrani. Kasneje pa so različne študije pokazale, da je bil glukomanan učinkovit tudi, če osebe v preizkusu niso spremenile svojih prehranjevalnih navad. Zakaj?

 • Ker je želodec poln že pred obrokom, boste zaradi tega pojedli manjšo porcijo, kot ste navajani. Manjša porcija pomeni tudi manj kalorij

 • Ker glukomanan ovira absorbcijo ogljikovih hidratov, bo krvni sladkor narasel počaseneje. Zaradi tega ne bo dvigov in padcev glukoze, ki so glavni razlog za napade lakote in željo po sladki hrani takoj po glavnem obroku.

 • Glukomanan v tankem črevesju tudi ovira vsrkavanje maščob, ki so kalorijsko najbogatejše. Tudi tukaj telo absorbira manj kalorij.

 

Glukomanan je učinkovit, tudi če ne spremnite svojega načina prehranjevanja. Čeprav menim, da je dieta primeren trenutek, da se vsaj malo sprenijo tudi prehranjevalne navade.

 

 

Ob glukomanan dieti spremnite prehranjevalne navade -
tako bo uspeh še večji in hitrejši

 • Jejte sveže sadje in zelenjavo čimvečkrat dnevno. Tako boste dobili sveža hranila, polna vitaminom, mineralov in encimov. Sveže sadje in zelenjava že vsebujeta polovico prebavnih encimov, ki so potrebni za prebavo. Tako boste razbremenili vaš prebavni sistem.

 • Vaš izbor hrane naj temelji na nepredelani in sveži, polnovredni hrani. Izberite polnozrnata živila čimvečrat, kot je mogoče. Nekaj primerov: rjav riž namesto špagetov, ovsena kaša namesto belega kruha (polbeli kruh tudi ni polnozrnato živilo), sveže sadje namesto konzerviranega. Omejite uživanje škrobnate hrane, kolikor je le mogoče.

 • Gibajte se čimveč - kadar le utegnete. Uporabljajte stopnice namesto dvigala, pojdite peš z otroci do vrtca ali šole, ...

 • Vadite zmernost. Bodi zmerni pri velikosti porcij. Kadar koli je to mogoče, naj bodo prigrizki med obroki sestavljeni iz sadje in zelenjave. Izdelke iz živalskega mesa uporabljajte zmerno.

 

 

Glukomanan - hujšanje brez lakote

 

 

Domov > Zdravo hujšanje > Glukomanan dieta
 
 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks