ZDRAVO HUJŠANJE Montignacova dietaHujšanje po Montignacu je kot nalašč za ljudi, ki bi kljub dieti želeli jesti in hkrati izgubljati težo. Michael Montignac, avtor te diete, je prvi na svetu uvedel načelo glikemičnega indeksa kot metodo za hujšanje. Ljudje ne pridobivajo na telesni teži zato, ker bi jedli preveč. Za debelost je vzrok nepravilna in nezdrava prehrana, ki škoduje organizmu in povzroča diabetes ter bolezni srca in ožilja.
|
|
Tudi maščobna živila lahko razdelimo na dobra in slaba. Pretirano uživanje maščob vplicva na nivo holesterola v krvi, ki je posledično krivec za bolezni srca in ožilja. Vendar niso vse maščobe nujno slabe. Vsaka maščoba ne povečuje slabi LDL holesterol. Nekatere maščobe imajo celo lastnost, da ga znižujejo.
Prva stopnja pri Montignacovi dieti je obdobje, v katerem hujšamo in si obnovimo življenjskih moči. Prva faza lahko traja en ali pa več mesecev. Namenjena je temu, da spremenimo prehranjevalne navade. Zato je dolžina tega obdobja odvisna od posameznika samega.
V tem času poskusite opustiti čimveč slabih navad v vsakdanji prehrani. Na vašem jedilniku naj se začne pojavljati čimveč jedi z nizkim glikemičnim indeksom. To pozitivno vpliva tudi na organizem. Delovanje trebušne slinavke se normalizira, presnova se začne izboljševati.
Ta stopnja na splošno ni
naporna, kot npr. začetki nekaterih drugih diet. V bistvu jeste čisto
normalno in vas nikoli ne ujame volčja lakota. Izbirajte ogljikove
hidrate, ki imajo glikemični indeks 25 ali manj. Ti ogljikovi hidrati
ne povzročajo nihanje ravni krvnega sladkorja.
V tej fazi hujšamo tako, da se popolnoma izogibamo belemu kruhu in izdelkom
iz bele moke (toast, testenine, prepečenec). Hujšanje poteka ob
upoštevanju navodil enakomerno in brez posebnega stresa, saj se človek
normalno prehranjuje.
V tem obdobju naj bi
dosegli končno telesno težo. V tej stopnji Montignacove diete
je izbor ogljikovih hidratov precej večji, saj si lahko občasno
privoščimo izjemo z višjim glikemičnim indeksom.
Hujšanje pa še vedno peljemo v okviru osnovnih načel Montignacove
diete. Drugo stopnjo lažje izpeljemo kot prvo, saj je v njej manj
omejitev.
Vendar vedite, če želite težo obdržati, pozabite na star način prehranjevanja za vselej!!
V zadnjih letih so ljudje širom sveta s pomočjo Montignacove diete dosegli izvrstne rezultate pri hujšanju in zmanjševanju telesne teže. Za razliko od ostalih diet daje predvsem rezultate, ki vzdržijo tudi na daljši rok.
Poleg tega številne
znastvene raziskave v zadnjih desetih letih potrjujejo Montignacova
načela o glikemičnem indeksu. Osnovna načela te diete so zelo
dobra, saj vzpodbujajo prehranjevanje s sadnjem in zelenjavo, z
živili, ki imajo polno vlaknin, encimov, vitaminov in mineralov.
Slabost te diete je, da živila vsebujejo visok odstotek
beljakovin in precej manjši odstotek ogljikovih hidratov.
Dolgoročno lahko tako prehranjevanje negativno vpliva na krvnožilni
sistem, saj lahko pride do zakisanosti (acidoze) organizma in
pomanjkanja vitaminov skupine B.
|
TABLETE ZA HUJŠANJE
Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks