ZDRAVO HUJŠANJE

Montignacova dieta

Hujšanje po Montignacu je kot nalašč za ljudi, ki bi kljub dieti želeli jesti in hkrati izgubljati težo. Michael Montignac, avtor te diete, je prvi na svetu uvedel načelo glikemičnega indeksa kot metodo za hujšanje.

Ljudje ne pridobivajo na telesni teži zato, ker bi jedli preveč. Za debelost je vzrok nepravilna in nezdrava prehrana, ki škoduje organizmu in povzroča diabetes ter bolezni srca in ožilja.

 

Kaj je to glikemični indeks?

Glikemični indeks (GI) je sistem razvrščanja živil. V tem sistemu so živila razvrščena glede na to, koliko glukoze se absorbira v krvni obtok po zaužitju hrane. Glikemični indeks nam pravzaprav pove, kako močno posamezno živilo vzpodbudi trebušno slinavko k izločanju inzulina.

GI je številka, ki pove, kolikšen del skupnega sladkorja v nekem živilu konča v krvnem obtoku. Večja je številka, večji delež sladkorja konča v krvnem obtoku. Npr. leča ima nizek GI (25), kar pomeni, da samo 25 % njenega sladkorja konča v krvnem obtoku. Več o glikemičnem indeksu

 

Nižji, kot je glikemični indeks, bolje je!

Zdrava živila imajo nizek glikemični indeks. Zakaj je to pomembno? Živila z višjim GI povzročijo hitrejši porast krvnega sladkorja. To prinese 3 negativne učinke:

  • Sladkor v krvi se zviša, posledično se izloči več inzulina. Dokler je v krvnem obtoku prisoten inzulin, se krvni sladkor spreminja v maščobo. Torej se v vašem telesu kopiči maščoba, ljub temu, da ne uživate maščobnih živil.

  • Visoka vrednost inzulina je hkrati porabnik glukoze, ki bi morala oskrbovati možgane z energijo. Posledica tega je nižja vrednost sladkorja v možganih. Zaradi tega človek postane depresiven, brezvoljen, brez energije.

  • Zaradi visoke vrednosti inzulina v krvi se spremeni presnova (metabolizem), saj telo preklopi v rezervo in začne varčevati svoje lastne maščobe.

 

Kaj torej jesti - katera so dobra živila?

Hrana, ki dandanes kraljuje na naših krožnikih, izzove v našem organizmu reakcije v presnovi. Te reakcije vplivajo na to, da se v našem telesu namesto izgorevanja maščob dogaja ravno obraten proces - kopičenje maščob.

Montignacova dieta ima osnovni cilj in namen naučiti ljudi, da pravilno izbirajo tista živila, ki v telesu izovejo pravilne presnovne odzive. Namreč, da naše telo pokuri energijo, namesto da jo shranjuje.

 

ogljikovi hidrati

 

Izbirajte dobre ogljikove hidrate

Dobri ogljikovi hidrati so tisti, ki v krvni obtok sproščajo zelo malo glukoze in se zato krvi sladkor zelo malo zviša. Slabi ogljikovi hidrati imajo višji glikemični indeks (nad 50). Jajčevec, bučka, koromač in paprika so dobri ogljikovi hidrati, ker imajo nizek GI. Slabi ogljikovi hidrati z visokim GI so: bel krompir, bel kruh, rafinirana živila, zdrob, glukoza, bel riž, kuhan korenček, sadni jogurt.

 

Ste vedeli da obstaja izdelek, ki lahko zmanjša glikemični indeks določenemu živilu!

Jejte, kar vam poželi srce. GLUKOMANAN vzamete 30 minut pred katerokoli jedjo - zmanjšal bo glikemični indeks zaužite jedi.

Glukomanan je enostavna in nezapletena dieta, saj je izbor jedi neomejen. Ni vam treba paziti na glikemični indeks, saj Glukomanan upočasni absorbcijo v krvni ontok.

GLUKOMANAN - nadzoruje krvni sladkor in inzulin

 

 

Kaj pa maščobna živila?

Tudi maščobna živila lahko razdelimo na dobra in slaba. Pretirano uživanje maščob vplicva na nivo holesterola v krvi, ki je posledično krivec za bolezni srca in ožilja. Vendar niso vse maščobe nujno slabe. Vsaka maščoba ne povečuje slabi LDL holesterol. Nekatere maščobe imajo celo lastnost, da ga znižujejo.

 

zelenjava

 

PRVA FAZA Montignacove diete -
sprememba prehranjevalnih navad

Prva stopnja pri Montignacovi dieti je obdobje, v katerem hujšamo in si obnovimo življenjskih moči. Prva faza lahko traja en ali pa več mesecev. Namenjena je temu, da spremenimo prehranjevalne navade. Zato je dolžina tega obdobja odvisna od posameznika samega.

V tem času poskusite opustiti čimveč slabih navad v vsakdanji prehrani. Na vašem jedilniku naj se začne pojavljati čimveč jedi z nizkim glikemičnim indeksom. To pozitivno vpliva tudi na organizem. Delovanje trebušne slinavke se normalizira, presnova se začne izboljševati.

Ta stopnja na splošno ni naporna, kot npr. začetki nekaterih drugih diet. V bistvu jeste čisto normalno in vas nikoli ne ujame volčja lakota. Izbirajte ogljikove hidrate, ki imajo glikemični indeks 25 ali manj. Ti ogljikovi hidrati ne povzročajo nihanje ravni krvnega sladkorja.

V tej fazi hujšamo tako, da se popolnoma izogibamo belemu kruhu in izdelkom iz bele moke (toast, testenine, prepečenec). Hujšanje poteka ob upoštevanju navodil enakomerno in brez posebnega stresa, saj se človek normalno prehranjuje.

 

DRUGA FAZA Montignacove diete -
stabilizacija in vzdrževanje telesne teže

V tem obdobju naj bi dosegli končno telesno težo. V tej stopnji Montignacove diete je izbor ogljikovih hidratov precej večji, saj si lahko občasno privoščimo izjemo z višjim glikemičnim indeksom.

Hujšanje pa še vedno peljemo v okviru osnovnih načel Montignacove diete. Drugo stopnjo lažje izpeljemo kot prvo, saj je v njej manj omejitev.

Vendar vedite, če želite težo obdržati, pozabite na star način prehranjevanja za vselej!!

 

Prednosti in slabosti Montignacove diete

V zadnjih letih so ljudje širom sveta s pomočjo Montignacove diete dosegli izvrstne rezultate pri hujšanju in zmanjševanju telesne teže. Za razliko od ostalih diet daje predvsem rezultate, ki vzdržijo tudi na daljši rok.

Poleg tega številne znastvene raziskave v zadnjih desetih letih potrjujejo Montignacova načela o glikemičnem indeksu. Osnovna načela te diete so zelo dobra, saj vzpodbujajo prehranjevanje s sadnjem in zelenjavo, z živili, ki imajo polno vlaknin, encimov, vitaminov in mineralov.

Slabost te diete je, da živila vsebujejo visok odstotek beljakovin in precej manjši odstotek ogljikovih hidratov. Dolgoročno lahko tako prehranjevanje negativno vpliva na krvnožilni sistem, saj lahko pride do zakisanosti (acidoze) organizma in pomanjkanja vitaminov skupine B.

 

 
Domov > Zdravo hujšanje > Montignacova dieta

 
 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks