NEZDRAVE DIETE ZA HUJŠANJE

Hujšanje z omejitivijo vnosa maščob

Če v vsakdanji prehrani korenito zmanjšamo vnos maščob, se v presnovnem sistemu človeškega organizma zgodi korenita sprememba. Organizem reagira zaščitniško, saj ne ve, zakaj je prišlo do te redukcije.

 

Maščobne celice se še bolj trdno vežejo med seboj!

Zato se maščobne celice še bolj tesno vežejo med seboj. V primerjavi s prejšnjim stanjem so sedaj še bolj nepropoustno zaprte, saj telo poskuša varovati svoje rezerve.

Ko zmanjšamo vnos maščob, maščobne celice v telesu sumijo, da utegne naslednja pošiljka priti šele čez pol leta. Zato se telo odloči za varčevanje z maščobami. Vse z namenon, da bo človeški organizem zdržal morebitno daljše obdobje stradanja.

 

Čemu služijo maščobe v našem organizmu?

Maščobe so gorivo za vse pomembnejše procese v telesu. Če tega goriva ni, telo črpa energijo iz glukoze. Problem nastane, ker v telesu ni prevelikih rezerv glukoze. Glukozo organizem črpa iz krvi, mišic in jeter. Zaloga pa že ob malce večjem naporu zadostuje samo za eno dopoldne. Vedeti je potrebno tudi, da v možganih in celicah živčnega sistema izgoreva le glukoza. 

 

Ko zmanjka glukoze, telo napade mišične beljakovine!

Ko zmanjka glukoze, telo išče naslednje vire energije. In najde jih v mišičnih beljakovinah, predvsem pa v vezivnem tkivu. Iz beljakovin lahko presnova ustvari glukozo, da lahko vzdržuje živlčjenjsko pomembne funkcije. Ko pa črpamo lastne telesne beljakovine, izginja kolagen iz vezivnega tkiva!

Kolagensko tkivo skrbi, da je koža lepa in napeta. s črpanjem kolagena v podkožju postane koža vse bolj venasta in gubasta. In to iz diete v dieto bolj, vsako hujšanje pa vse bolj načenja naše vezivno tkivo.

 

Hujšanje povzroča pomanjkanje vitaminov, ki so topni v maščobah

V maščobah so topni štirje vitamini: A, D, E in K. Omejitev maščob v prehrani hkrati pomeni tudi pomanjkanje teh vitaminov:

  • Vitamin A: vpliva na kožo. Zaradi pomanjkanja je sluznica izsušena, porožena, možnost pojavljanja gljivic.

  • Vitamin D: vpliva na presnovne procese v telesu

  • Vitamin E: pomanjkanje tega vitamina vpliva na obrambni mehanizem , ki je tako izpostavljen prostim radikalom. Brez obrambnega mehanizma na široko odpremo vrata številnim boleznim, vnetjem , okužbam, alergijam, ...

  • Vitamin K: kri se strjuje s pomočjo tega vitamina. Ob pomanjkanju vitamina K se rane slabo celijo.

 

Kje maščoba v telesu pride prav?

Veliko delov našega telesa in procesov v organizmu za svoje delovanje potrebuje maščobe:

  • Koža za obrambo pred mrazom in vročino potrebuje maščobe.

  • Zaščitna plast maščobe (membrana) za srce, ledvice, jetra in hormonske žleze.

  • Živčna vlakna so obdana z maščobo. Ob pomanjkanju so živci veliko bolj izpostavljeni in človek se hitreje vznemiri.

  • Iz maščob nastanejo tudi hormoni. Maščobne kisline so gradniki številnih hormonov v telesu. Ti hormoni vplivajo na višino krvnega tlaka, izločanje želodčnih sokov, delovanje mišic, imunski sistem.

 

 

Domov > Slabe shujševalne diete > Hujšanje z omejitivijo vnosa maščob

 
 

 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks