NEZDRAVE DIETE ZA HUJŠANJE

Hujšanje z beljakovinskimi praški

Hujšanje, ki temelji na nizkem vnosu kalorij in povečanem vnosu beljakovin s pomočjo beljakovinskih praškov. Ta dieta je namenjena osebam, ki imajo prekomerne težave z debelostjo (indeks telesne mase BMI > 30).

Osnovna ideja beljakovinske diete s praški

Navadno hrano v obdobju 1 meseca nadomestimo z okoli 75 g beljakovin v prahu (zmešanih z vodo). Taki proteinski napitki nam zagotavljajo okoli 500 kalorij na dan. Zaželjeno je tudi jemanje vitaminov in mineralov v obliki dodatkov.

 

Hujšanje z proteinskimi praškiProteini preprečujejo razpad telesnih beljakovin

Nizkokalorična dieta s pomočjo proteinskih napitkov preprečuje razpad lastnih telesnih beljakovin. Zaradi minimalnega vnosa ogljikovih hidratov pa pride v telesu do zmanjšanja glikemije in manjšega izločanja inzulina. Prav manjše izločanje inzulina je vzrok za nastanek ketonskih spojin, ki povzročijo zmanjšan apetit in evforično, vzneseno stanje.

 

Telo začne črpati telesne maščobe

Sedaj pridemo do bistva te diete za hujšanje. Za normalno delovanje človeško telo potrebuje glukozo (energijo). Ker jo ne dobi preko ogljikovih hidratov (premajhen vnos), jo začne tvoriti iz maščobnih zalog v telesu (proces glukoneogeneze). Tako začnemo črpati maščobe v telesu - zato hujšamo.
 

Zakaj tako hujšanje ni zdravo?

  • Človeško telo v prvih 19 dneh kljub normalnem vnosu proteinov vseeno izgublja telesne beljakovine (mišična masa). Normalno ravnotežje se vzpostavi po 21. dnevu hujšanja.

  • V tem obdobju so tako 25 % izgubljene teže pravzaprav mišice in ne telesne maščobe.

  • Sečna kislina v telesu se poveča tudi do 20 %.

  • Hujšanje lahko povzroči izpadanje las.

  • Zaprtje (v 10 % primerih)

 

Na daljši rok hujšanje s takimi dietami ni uspešno!

Raziskave so pokazale, da v obdobju 1 leta nižjo težo ohrani le 31 % tistih, ki so šli čez to dieto. po dveh letih delež pade na 14 %, po petih letih pa je delež praktično zanemarljiv. Na daljši rok večina pridobi nazaj spet vse kilograme (in še kakšnega povrhu).

 

Kaj je sploh zdravo hujšanje?

Bistvo zdrave in pravilne diete za hujšanje naj bi bilo predvsem, da oseba dojame in začne spreminjati svoje prehranjevalne navade. Navsezadnje višek kilogramov na vašem telesu ni plod nesrečnih naklučij ali slabe genetske zasnove (vsej v večini primerov ne). Je rezultat predvsem nezdravega in nepravilnega režima prehrane.

 

Domov > Slabe shujševalne diete > Hujšanje s proteinskimi praški

 
 

 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks