ZDRAVO HUJŠANJE

South beach dieta

Avtor South beach diete je ameriški kardiolog dr. Artur Agatston. Prav pri delu s srčnimi bolniki je prišel do spoznanja, da je nepravilna prehrana eden od ključnih vzrokov za bolezni srca in ožilja.

South beach dietaZato je največ pozornosti pri zdravljenju posvetil prav prehrani. Dieta je nastala na temeljih njegove knjige (The South Beach Diet), ki je bila objavljena leta 2003 in bila prodana v 8,7 milijona izvodih.

 

South beach dieta je drugačna od drugih!

Dr. Agatston svoje diete ne pelje po načelu stradanja oziroma odpovedovanja hrani. Njegovo načelo je samo, da je potrebno izbrati prave ogljikove hidrate in prave maščobe. To razmišljanje se je v primerjavi z drugimi dietami (Atkinsonova dieta, ...) pokazalo za odlično, saj ekstremizem v življenju in posebej v prehranjevanju ni zdrav in v končni fazi (in tudi na daljši rok) ne prinese rezultatov. South beach dieta je razdeljena v tri različne stopnje.

 

1. faza South beach diete - občutna izguba teže

Prva faza South beach diete traja 14 dni. V tej fazi jeste normalno. Cilj je, da se naučite obvladovati lakoto, naučite izbrati prava živila in se počasi odpovedovati nezdravim. V tem obdobju je pričakovana izguba teže med 4 in 7 kilogrami. Ne glede na to, ali želite hujšati par kilogramov ali pa 20 kg, je to najlažji in najbolj zdrav način za postopno in trajno izgubo telesne teže.
 

Kaj boste v 1. fazi hujšanja črtali iz jedilnika?

 • Sadje, sladkor, alkohol, kruh, riž, krompir, testenine, slaščice, peciva
   

 • Ta faza hujšanja je najzahtevnejša in od vas zahteva, da se odpoveste slabim prehranjevalnim navadam. Iz svoje prehrane boste izločili enostavne in rafinirane ogljikove hidrate, večino ostalih pa znižamo na najnižjo možno mero. Prehrana v tej fazi temelji na vnosu živil z visokim odstotkom beljakovin. Prepovedane so maščobe živalskega izvora (maslo, svinjska mast)

 • Osnovno načelo 1. faze diete je, da se ne omejujete s količino, ampak se vedno najeste do sitega. S tem se izognemo mučenju in občutku velike lakote.

 

Kaj lahko jeste?

 • Pusto meso, perutnina, ribe, jajčni beljak, oreščki, ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom.

 • Poleg tega se priporoča veliko zelenjave (špinača, blitva, paradižnik, korenje, ...)

 • V tej fazi jeste 3 obroke dnevno - tako ne boste imeli problemov z lakoto.

 • Če se boste 2 tedna dosledno držali opisane diete, bo v vašem organizmu prišlo do spremembe presnove. Takrat boste pripravljeni na 2. fazo.
   

2. faza South beach diete - stopnja stabilizacije teže

Za razliko od prve, druga faza ni tako stroga. To je stopnja stabilizacije. V tej fazi v svojo prehrano vpeljete nekatera živila, ki so bila prepovedana v prvi fazi. Hujšanje v tej fazi traja toliko časa. dokler ne dosežete željene telesne teže.
 

 • V svojo prehrano ponovno vključimo živila z ogljikovimi hidrati, pri čemer pazimo na glikemični indeks živil. Poskušamo izbrati čimveč živil z nizkim glikemičnim indeksom, saj le ta manj in počasneje dvignejo nivo sladkorja v krvi. Rafinirani sladkor, čokolada, sladoled, keksi in sadje so živila z visokim GI in jih v tej fazi uživamo v zelo omejenih količinah.

 • Živila, ki so priporočljiva, so tista z nizkim glikemičnim indeksom: žitarice (ječmen, oves, koruza, riž, vsa zelenjava)

 • Še vedno pa je glavni poudarek na živilih beljakovinskega izvora iz prve faze South beach diete (meso, riba, siri, jajca) in obilici zelenjave.

 

3. faza South beach diete - ohranitev telesne teže

Zadnja faza South beach diete je pravzaprav namenjena ohranitvi pridobljene telesne teže. Traja do konca življenja. Njen glavni cilj je izogibanje živilom s praznimi kalorijami, nasičenim maščobam in prenajedanju.

Dr. Agatston poudarja, da je razumljivo, da se ne moremo vedno držati strogih pravil. Zato tudi pravila v tej zadnji fazi niso več tako stroga in je dieta lahko sprejemljiva in znosna tudi na daljše časovno obdobje.

 

Tudi najboljše in zdrave diete so težke in naporne!

Obstaja lažji in veliko bolj učinkovit način.

Zdaj vsi govorijo samo še o vlaknini GLUKOMANAN!
GLUKOMANAN vzemite 30 minut pred jedjo in presenečeni boste nad izjemnim učinkom!

GLUKOMANAN je trenutno edini izdelek za hujšanje v EU, ki je tudi uradno odobren!

 

 

Izogibanje slabim ogljikovim hidratom in maščobam

Osnovna ideja South beach diete je torej izogibati se enostavnim ogljikovim hidratom, rafiniramim ogljikovim hidratom ter nasičenim maščobam. V začetku hujšanja bo to za vas velika žrtev, kasneje (po 2 tednih) pa bo življenje brez teh živil precej lažje in samo po sebi umevno.

Domov > Zdravo hujšanje > South beach dieta

 
 

 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks