ZDRAVO HUJŠANJE

Hujšanje in šport

Pravilno izbrana telesna aktivnost lahko v veliki meri pomaga pri hujšanju in pospeši topljenje vaših kilogramov. Vendar je zelo pomembno, kakšno obliko telesne vadbe izberete. Aerobna vadba je tista, ki bo poskrbela, da se bo na vašem telesu začela topiti samo maščoba in kilogrami bodo začeli pospešeno izginjati.

Razlika med aerobno in anaerobno vadbo

AEROBNA VADBA za razliko od anaerobne poteka ob obilici kisika. To je vadba, ob kateri se ob zmernem naprezanju še vedno lahko tudi pogovarjate. Pri aerobni vadbi imajo mišice dovolj kisika, da lahko kurijo maščobo. Primeri take vadbe so: lahek tek, kolesarjenje, lahko plavanje, tenis, ..

ANAEROBNA VADBA pa je nasprotje. Maksimalna moč in napor povzročita, da v telesu primanjkuje kisika. Zaradi pomanjkanja kisika organizem ne more kuriti maščob, zato kuri ogljikove hidrate.

Najboljši primer aerobne vadbe je tek. Pri počasnem teku (kjer nismo zadihani) ostaja v telesu obilo kisika. Telo tako kot vir energije uporablja in kuri maščobo. To nam omogoča, da ostane nivo sladkorja (glukoze) v krvi na istem nivoju.

 

Kako pomembni za hujšanje so mitohondriji?

Mitohondriji so strukture v celicah, ki proizvajajo energijo v telesu. Iz njih črpamo moč in tudi vzdržljivost. Več mitohondrijev imamo v telesu, več elana in energije imamo za vsakdanje aktivnosti, pa tudi za tek.

Z redno vadbo teka (ali druge aerobne vadbe) lahko v nekaj mesecih število teh mitohondrijev povečamo za petkrat! Vaše srce bo močnejše, jetra bodo zmoglivejša. Ko boste začenjali s tekom, bo število mitohondrijev še majhno in vaše telo bo kot vir energije uporabljalo še zelo malo maščob. Po nekaj tednih redne vadbe pa boste občutili veliko razliko.
 

Aerobna vadba bo spremenila vašo telesno kemijo!

Redno ukvarjanje z aerobnim športom (tek, kolesarjenje, ...) bo na glavo (ali bolje - končno na noge) postavilo kemijo v vašem telesu:

  • encimi: količina encimov, ki so odgovorni za razgradnjo maščob, z redno vadbo silovito naraste

  • mitohondriji: število mitohondrijev naraste. V vašem organizmu bo več "peči", ki bodo kurile telesno maščobo

  • presnova: presnova se poveča (tudi do 25 %) in deluje cel dan

  • lakota: tek zavira lakoto. S tekom (ali drugo aerobno vadbo) se v našem organizmu izloča encim holecistokinin. Le ta telesu daje znak sitosti.
    inzulin: Količina inzulina v krvi s tekom upada. Naj vas spomnimo (glej članek Zakaj se redimo?) - dokler je inzulin prisoten v krvi, telo ne kuri maščob, ampak jih shranjuje (na boke, stegna, trebuh, ..)

 


 

Domov > Zdravo hujšanje > Športna aktivnost

 
 

 

 

 

 

Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks