Zakaj se redimo?
Zakaj se človek zredi? Kje so
osnovni razlogi, da se kilogrami tako vztrajno nabirajo? Ko boste
prebrali ta članek do konca, boste izvedeli, kakšno škodo si delate,
ko po kosilu zaužijete še nekaj sladkega.

Vzroki za debelost -
logični odgovori
Logični odgovori na vprašašanje,
zakaj so nekateri ljudje debeli in se redijo, bi bili:
Resnica se skriva čisto nekje
drugje.
Glukoza v krvi
vpliva na nastanek telesnih maščob
Glukoza v krvi je glavni
razlog za probleme s prekomerno telesno težo in nastanek telesnih
maščob. Zakaj?
Kaj je glukoza?
Glukoza je pravzaprav
gorivo, ki jo naše telo uporablja za delovanje. Nahaja se v krvnem
obtoku, za svoj vir energije pa jo uporabljajo številni organi
(možgani, srce, ledvice, mišice, ..). V krvnem obtoku je pri
povprečnem človeku shranjeno 1 g glukoze na liter krvi.
Človeški organizem ta nivo v krvi ohranja iz treh različnih virov:
-
z zunanjim vnosom živil
(ogljikovi hidrati se preko prebave spremenijo v glukozo)
-
telo proizvede glukozo
iz maščobnih zalog v telesu
-
telo proizvede glukozo
iz glikogena, ki ga črpa iz jeter in mišic
-
v skrajnem primeru telo
proizvede glukozo iz telesnih beljakovin (beljakovine v mišicah -
telo je samega sebe)
Vnos hrane
Ko s hrano vnesemo v telo
ogljikove hidrate, se le ti med prebavo spremenijo v glukozo.
Kri glukozo prenaša po krvnem obtoku, saj lahko le tako pride do
organov. Višek glukoze telo spremeni v glikogen in ga shranjuje (v
jetra, mišice). Ko torej zaužijemo ogljikove hidrate, se vrednost
glukoze v krvi zviša (nad običajni nivo 1 g / liter krvi). Temu
zvišanju pravimo hiperglikemija.
Za koliko se zviša vrednost glukoze?
Koliko se bo zvišala
vrednost glukoze v krvi, je odvisno od samega živila. Živila z
nizkim glikemičnim indeksom povzročijo nizek dvig glukoze, tistega
z višljim glikemičnim indeksom pa večjega.
Inzulin uravnava nivo glukoze
Kakor hitro presežemo
normalno vrednost glukoze v krvi 1 g / l, se sproži v organizmu
mehanizem, ki uravnava glukozo. Trebušna slinavka začne izločati
hormon inzulin.
-
Inzulin skuša vrednost
glukoze zmanjšati na normalno vrednost. To stori s tem, da
pošilja glukozo v tiste organe, ki jo potrebujejo.
-
Druga lastnost inzulina
je ta, da pomaga višek glukoze spravljati v maščobne zaloge.
Kako je
debelost povezana z inzulinom?
S prehrano, ki vsebuje
visok glikemični indeks, pride do močne obremenitve trebušne
slinavke in do izločanja večjih količin inzulina. In prav inzulin je
glavni krivec za debelost.
Vse, dokler je v krvi prisoten inzulin,
je v
telesu blokiran encim lipaza, ki razgrajuje telesno maščobo. Zato inzulin
maščobo skladišči - nalaga jo na boke, trebuh, stegna.
Inzulin redi - v krvi je prisoten tudi 4 ure!
Inzulin lahko ostane v
krvi tudi do 4 ure ali več. Koliko ga trebušna slinavka izloči, je
odvisno od količine in predvsem od sestave obroka (glikemični indeks
ogljikovih hidratov). Njegova naloga je znana: vse dokler je
krvi, pošilja sladkor in odvečno maščobo v celice in ju tam skladišči!
Past: maščobne jedi + hrana z visokim GI
Ko pojeste zrezek s
krompirjem, je krompir razlog, da se začne izločati inzulin.
Zaradi tega ne pride do izločanja encimov, ki bi maščobo razgradili.
Maščoba se zato seli naravnost v vaše obloge okoli pasu in trebuha.
Lahko si mislite, kaj naredite za svoje telo, ko obrok zaključite s
slastno sladico. Prisotnost inzulina ste podaljšali še za uro
ali dve.
Povsem druga zgodba je, kadar pojeste zrezek z zelenjavo (brez
krompirja). Zelenjava ima nizek glikemični indeks (GI) in zato
se v krvi sprosti zelo majhna količina inzulina. To omogoči, da se v
krvi hitro aktivirajo encimi za razgradnjo maščob.